duminică, 22 februarie 2015

SA NE CUNOASTEM ANATOMIA CORPULUI - Lectia nr.1


Privire de ansamblu asupra corpului.

          Corpul uman este alcatuit din nivele structurale diferite, dar asociate:

1. NIVELUL CHIMIC - este nivelul cel mai de jos si include toate substantele chimice esentiale pentru sustinerea vietii.

 Aceste substante chimice sunt organizate pentru a forma urmatorul nivel.

2. NIVELUL CELULAR - este alcatuit din unitatile structurale structurale si functionale elementare ale corpului.

3. NIVELUL TISULAR - este alcatuit din grupuri de celule similare si din materiale intercelulare care indeplinesc o functie specifica.

Atunci cand celulele individuale sunt reunite, ele alcatuiesc un tesut ( de pilda tesutul muscular, cel conectiv sau cel nervos). Fiecare celula din tesut are o functie specifica.

4. NIVELUL ORGANELOR - apare in multe  parti din corp si este alcatuit din diferite tipuri de tesuturi reunite pentru a forma un nivel superior de organizare care indeplineste o functie specifica. De regula, organele au o forma usor de recunoscut. Spre exemplu inima, ficatul, rinichii, creierul si stomacul sunt organe.

5. NIVELUL SISTEMELOR - este alcatuit dintr-o asociere de organe care au functii comune, cum ar fi sistemul digestiv, care descompune si digera mancarea.

 Acest sistem este alcatuit din gura, glandele salivare, faringe(gat), esofag (gatlej), stomac, intestinul subtire, intestinul gros si rect, la care se adauga ficatul, vezica biliara si pancreasul.

ORGANISMUL IN ANSAMBLUL LUI - include toate partile corporale care colaboreaza si dau nastere individului viu.

autor: LOUISE KEET

traducere din limba engleza: CRISTIAN HANU